Gyász- és veszteségfeldolgozás

  A gyásszal és a veszteségekkel viszonylag korán, már kisgyerekkoromban összehozott pár találkozót számomra az élet. Hamar megtapasztaltam a visszafordíthatatlanság érzését, állapotát. 2 és fél éves voltam, amikor a szüleim elváltak. Gondoskodó, szeretetteljes anya és érzékeny, alkoholbeteg apa. Klasszikus történet, mondhatják még sokan rajtam kívül. Minden második hétvégénk mégis úgy telt a bátyámmal, hogy szombaton reggel korán felkeltünk, felöltöztünk, megreggeliztünk és vártunk az előszobában. Vártunk, hogy láthassuk aput. A két kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor jött el értünk és élt a láthatási jogával. 9 éves voltam, amikor édesapám meghalt. Akkor még nem is sejtettem, hogy mekkora hatást gyakorol majd az életemre az, hogy az én családi történetem így indult.

  30 éves koromra ketten maradtunk bátyámmal. Az én tényleges hivatásom valahol itt kezdődött el és pecsételődött meg. Mit jelent számomra a gyász- és veszteségfeldolgozás? Régebben egy hosszú, fájdalmas időszaktól való búcsút jelentette, mára azonban már az életem részévé vált. A gyász és a veszteség mindannyiunk életében jelen vannak. Egyszerűen kikerülhetetlenek. Mégis annyira keveset tudunk a feldolgozásukról. A kiútról. A visszatérésről az Életbe. Azt megtanítják nekünk, hogy mit tegyünk, hogy megszerezzünk valamit, de arról sokkal kevesebbet tudunk, hogy mi a dolgunk akkor, ha elveszítjük azt. 

Pár gondolat a gyászról...

A gyászról szinte minden embernek valamilyen haláleset, szeretett családtagjának az elvesztése jut az eszébe. Pedig a gyász, mint olyan közel sem csak a halálhoz kapcsolódik. Minden olyan életesemény, ami visszafordíthatatlan változást hoz az életünkbe, egyben gyásszal is járhat. Nézzünk egy pár példát: válás; szakítás; egy barát elvesztése; költözés (még akkor is, ha sokkal jobb, szebb helyre kerülünk); iskola váltása; a munkahely elhagyása vagy megváltoztatása; egy fontos, képzeletbeli életkor átlépése; nyugdíjaztatás; anyagi helyzetünkben bekövetkezett változás (akár pozitív, akár negatív)… és még sorolhatnánk a számos esetet.

  Vannak a gyásznak azonban kevésbé egzakt, kézzel fogható esetei is, amikor belső énünk szenved el valamilyen veszteséget. Pl. egy remény, egy várakozás, vagy egy álom szertefoszlása, a bizalom elvesztése egy kapcsolatban, az egészségtudatunk sérülése a testünkkel kapcsolatban. De úgyszintén a gyász érzései követhetnek akár egy rég várt, pozitív, örömteli dolgot vagy célt is, mint pl. a házasságkötés, egy gyermek születése, vagy a függőségtől való megszabadulást.

Mit hoz a gyászfeldolgozás az életünkbe?

Amikor feldolgoztuk gyászunkat a következőket tapasztaljuk:

– átvesszük az uralmat a történtek ránk való hatása felett,
– újra megtaláljuk életünk értelmét anélkül, hogy attól félnénk, hogy ismét csalódás fog érni bennünket,
– kevésbé félünk az újabb veszteségektől,
– visszakapjuk kellemes emlékeinket anélkül, hogy bűntudat, vagy lelkiismeret-furdalás árnyékolná be őket,
– természetesnek és normálisnak vesszük, hogy a gyászról beszéljünk,
– szabadabban kifejezzük érzéseinket környezetünk reakciójától függetlenül,
– tehetetlenség helyett szabadabbnak, energikusabbnak érezzük magunkat,
– beletörődés helyett valódi elfogadást, megbékélést élünk meg.


Mi a Gyászfeldolgozás Módszer®?

A Gyászfeldolgozás Módszer® az USA-ból indult az 1970-es évek végén, Magyarországon Dr. Sarungi Emőke szegedi pszichiáter jóvoltából 2011 óta elérhető. Célja, hogy segítségünkre legyen a jelentős érzelmi veszteség okozta fájdalom, az elszigeteltség és a magány feloldásában. Bár kutatások is bizonyítják hatékonyságát, a módszer sikerét mégis az jelzi leginkább, hogy maguk a módszert kipróbált gyászolók viszik tovább hírét világszerte, és válnak sokszor maguk is a módszert alkalmazó segítőkké.

A Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató Program elérhető csoportos és egyéni formában is. A program alapvetése, hogy minden emberi kapcsolatunk egyedi, ezáltal a gyász is egyedi.

A program elvégzésével a résztvevők elsajátítanak egy olyan új eszközt, amit később is alkalmazhatnak korábbi vagy a jövőben bekövetkező veszteségeik esetén.

A Módszer nem foglalkozik betegségek kezelésével, nem állít fel diagnózist. Olyan egészséges embereknek nyújt segítséget, akik veszteséget éltek át, amit nem tudnak egyedül kibogozni, megoldani.

Merj segítséget kérni!

Talán ez az egyik legfontosabb lépés ebben a helyzetben. 

 Amint látod, a gyász nem más, mint egy veszteségre adott természetes és normális reakció. Mindazoknak – a sokszor egymásnak ellentmondó – érzéseknek az összessége, amelyet egy nagy változás, életünk addig megszokott rendjének a felborulása okoz.

  A gyász érzései sokszor egymásnak ellentmondóak is lehetnek. A veszteség okozta mély fájdalom, a jövőtől való félelem, az ijedtség, az elveszettség, a bénultság, a bizonytalanság, a kétségbeesés, a bűntudat vagy a lelkiismeret-furdalás, a düh, az elszigeteltség, a magány, a reménytelenség és a hiány érzései mellett ott lehet a szeretet, a hála, az öröm, a bizalom, az összetartozás, a megkönnyebbülés és a felszabadulás is. Az igazság az, hogy a gyászolón kívül senki más nem tudhatja pontosan, hogy milyen érzések, gondolatok kavarognak benne.

Hol találsz meg?

Időpont kérése:
Bagossy-Váczi Judit:  +36 30 399 3488, +421 908 230 550,  [email protected] 
Helyszínek: Budapest 3. kerületSzentendre, Párkány (Szlovákia) 

Keress bizalommal és kérj egyéni vagy csoportos gyász- és veszteségfeldolgozást segítő foglalkozást. Az egyéni gyászfeldolgozás folyamata összesen 7 alkalomból áll, hetente 1x 70-80 perc. Alkalmanként 35 € / 12.000 HUF.  Az online egyéni gyászfeldolgozás ára 12.000 Huf/alkalom. A csoportos gyász- és veszteségfeldolgozásról a 'Kurzusok' menü pont alatt olvashatsz.

Facebook: Gyógyító gyász   

Díjmentes, ingyenes online előadásokra és beszélgetésekre a facebook oldalamon keresztül tudsz regisztrálni.