Gyász- és veszteségfeldolgozás

Amikor valamilyen szomorú és fájdalmas esemény történik az életünkben, a természetes és normális emberi reakciónk, hogy fájdalmat, szomorúságot érzünk. De mégis hogyan dolgozzuk fel szeretteink halálát, a válást és más fájdalmas veszteségeket? Azt megtanultuk, hogy hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, hogy mit tegyünk, ha elveszítjük azt...

  • A gyászról és a gyászreakcióról kicsit bővebben

Maga a gyász szó szorosan összekapcsolódik tudatunkban a halál fogalmával, de rengeteg más olyan változás, esemény is történhet az életünkben, amiket eredetileg eszünkbe sem jutna összekapcsolni a gyásszal, pedig egyértelműen gyászreakciókat okoznak bennünk. Például: válás, szakítás, baráti kapcsolat vége, költözés, egészségi állapotunk nagy változása, gazdasági helyzetünk nagy változása (akár pozitív, akár negatív irányban), háziállat halála, bizalomvesztés, munkahely elveszítése/váltása, stb., stb.

A gyásznak nincs meghatározott ideje és meghatározott fázisai, mivel minden ember más, minden kapcsolat más, a számunkra fontos érzelmi veszteségekre is különbözőképpen reagálunk. Minden gyász egyedi, azonban vannak általános gyászreakciók, bár nem mindig és mindenkire jellemzőek (pl. csökkent koncentrációs képesség, alvászavarok, étkezési zavarok, érzelmi hullámvasút, fizikai kimerültség).

  • Miért fontos a gyász megfelelő feldolgozása?

Legtöbbünket kicsi gyermekkortól a szomorú és negatív érzelmek helytelen kezelésére neveltek. Az elnyomott negatív érzelmek hatással vannak a testünkre, és lassanként mindenféle fizikai problémákat okozhatnak, szerepet játszhatnak bizonyos testi megbetegedések kialakulásában és fennmaradásában. Például a fejfájás, egyes gyomorpanaszok vagy a magas vérnyomás hátterében gyakran állhat a feldolgozatlan gyász, illetve az elfojtott negatív érzelmek is.

A gyásszal kapcsolatban nincsenek kőbe vésett tények. Nincs egyetlen gyászreakció sem, ami annyira általános, hogy mindenkire, vagy akár a legtöbbünkre is érvényes lenne. Csak egyetlen megcáfolhatatlan igazság létezik a gyásszal kapcsolatban: Minden gyász egyedi, mert minden ember egyedi, és minden emberi kapcsolat különböző.

A módszert az amerikai Grief Recovery Institute alakította ki, és a The Grief Recovery Handbook segítségével kerül átadásra. Az alapítók, John James és Russell Friedman 1977 óta alkalmazzák, és adják tovább a technikát. A könyv magyar fordításban is megjelent, Gyógyulás a Gyászból Kézikönyv címmel. A Gyászfeldolgozás Módszer (The Grief Recovery Method®) közel negyven éve segít a gyászolóknak a világ sok országában feldolgozni érzelmi veszteségeiket és meggyógyítani az összetört szíveket.

Merj segítséget kérni. Talán ez az egyik legfontosabb lépés ebben a helyzetben. Keress bizalommal és kérj egyéni vagy csoportos gyász- és veszteségfeldolgozást segítő terápiát. Az egyéni gyászfeldolgozás összesen 7 alkalomból áll, hetente 1x60 perc. Alkalmanként 32 € / 10.000 HUF.  A csoportos gyász- és veszteségfeldolgozásról a 'Kurzusok' menü pont alatt olvashatsz.

Időpont kérése:
Bagossy-Váczi Judit: +421 908 230 550, +36 30 399 3488, info@enutam.com 
Helyszínek: Szentendre, Párkány (Szlovákia) 

Bagossy-Váczi Judit
Life coach, Mediátor, Gyászfeldolgozás Módszer® specialista
Mob.: +421 908 230 550, +36 30 399 3488;     E-mail: info@enutam.com

 .